Hibou medewerkers collages kleur Aniek

Hibou verzorgt duiding bij persconferentie

Dinsdagavond 31 maart was een belangrijk moment voor onze minister-president Mark Rutte met aan zijn zijde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Voor ons data-team was het ook een belangrijk moment; we analyseerden voor BNR Nieuwsradio het online sentiment in Nederland terwijl Nederland aan de buis gekluisterd zat. Opvallend: de persconferentie werd als een stuk duidelijker ervaren dan het vorige belangrijke persmoment en er was ruimte voor humor.

door Aniek Schmal

Beluister nog eens het gesprek bij BNR Nieuwsradio met Aniek Schmal

Opvallend positief

De grootste piek in verkeer is zichtbaar vlak na de uitzending. Je ziet terug dat Nederland echt heeft toegeleefd naar dit moment en klaar zat om te communiceren. Ruim 4400 berichten (waarvan 90 procent op Twitter) zijn geplaatst. Ten opzichte van de persconferentie van een week geleden op 23 maart zien we een duidelijk verschil in de perceptie van kijkers; Nederlanders zijn positiever gestemd dan vorige week. Was vorige week slechts 44 procent van de berichten als positief te kwalificeren, nu was dat 61 procent.

Corona1

corona2

Er werd ook gelachen

Uit onze analyse blijkt verder dat er meer ruimte voor humor is. Zo was er veel te doen om de actie van minister De Jonge die zich omdraaide om het inmiddels befaamde ‘hamster’-gebaar van de tolk te mogen zien. De nieuwe achtergrond die opgesteld stond achter de sprekers bood ook ruimte voor hilariteit; in sommige frames was alleen de zin ‘samen krijgen we corona’ te zien.

Tot slot repte er, in tegenstelling tot de vorige persconferentie, niemand meer online dat corona ‘slechts een griepje’ is. De ernst van de situatie lijkt goed doorgedrongen te zijn.

Lees hieronder onze uitgebreide analyse over het sentiment van de persconferentie met een hoofdrol voor de doventolk en het uithoudingsvermogen van Rutte.

Vragen of interesse? Ik vertel u graag meer

Hibou medewerkers 100x100 kleur aniek

Aniek Schmal

Manager data research & insights aniek@hibou.nl

Contact opnemen